Akým spôsobom môžeme včelařit

Možno včelařit len tak pre zábavu. Alebo na profesionálnej úrovni ako včelí farma.

Prečo včelařit? Ľudia sa na včelárenie dajú z mnohých dôvodov. Napríklad sa v minulosti včelárenie venoval príslušník rodiny alebo len uchvácení zo včelárenia. Včelárenie možno deliť podľa prínosu finančných prostriedkov do Vášho rozpočtu odvodeného od počtu včelstiev.

Nízkonástavkové včelárenie

Nízkonástavkový spôsob včelárenie sa od ostatných systémov chovu v istých ohľadoch líši. Všeobecne je známe, že úle chované v nízkonástavkových úľoch bývajú odolnejšie, z čoho vyplýva aj vyššia produktivita týchto včiel.

História včelárstvo

Včelárenie je chov včely s cieľom získavania včelích produktov. Od včiel získavame produkty ako včelí med, propolis, materskú kašičku, peľ a včelí jed. Včelie produkty majú liečivé účinky preto našli využitie aj v medicíne, potravinárstve a ako prísada do kozmetických prípravkov.

Hodnotenie včelstva

Pre plnohodnotné včelárenie, či už ide o potechu a výsledky včelára alebo rozvoj a život včelstiev, je veľmi príhodné včelstvo hodnotiť. V tomto článku si o tom niečo málo povieme. Na našom území žije najviac včela Krank . Hoci sa jedná o rozšírený živočíšny poddruh a môže sa poznať, že sa teda budú všetky včely chovať podľa rovnakého vzorca, opak je pravdou.

Ako hodnotu má med a aká by mala byť jeho cena?

Včelí med je produktom včely medonosnej. Včely ho používajú ako potravu. Odobratím medu stráca svoju prirodzenú potravu. Med je teda nutné nahradiť. Dlhú dobu sa med nahrádzal hladno cukrom. V dnešnej dobe sa začali vyskytovať aj iné krmivá pre včely ako len cukor.

Včelie spoločenstvo

Obyvateľstvo včelieho úľa vždy tvorí jedna matka, plod, trúdy a robotnice. Matka je v úli vždy jediná, je podstatne väčšie než ostatní členovia spoločenstva, meria až 25 mm. pri použití žihadlá matka nezomrie, pretože neobsahuje háčiky, ktoré by bránili jeho vytiahnutie z protivníka. Jej život, trvajúci 3 až 5 rokov, vyžaduje starostlivosť robotníc, ktoré ju kŕmi materskou kašičkou.

Všetko čo ste možno nevedeli o včele medonosnej

Včela medonosná latinsky Apis mellifera ide blanokrídly hmyz. včela medonosná sa vyvinula mutácií včely východnej asi pred 10 000 rokmi. Zo všetkých druhov hmyzu je včela medonosná najviac ekonomicky využívaná. Telo včely medonosnej je tvorené z 3 častí, a to hlava, hruď a zadoček. Jednotlivé časti sú spojené zúžením, ktoré zaisťujú pohyblivosť jednotlivých častí.

Ako pracovať s roji

Včelstvá vytvára roja - je to prirodzené . Žiadnemu včelári sa však táto skutočnosť príliš nepozdáva. Ak sa totiž včely vyrojí v období znášky, úžitok sa povážlivo stenčí. Včelárstvo je rojením včiel veľmi ovplyvnené, a tak je dobré tomuto fenoménu venovať niekoľko riadkov.

Strana 4 z 4