Jumbo nie je nástavec, ale uloví sústava

V tohtoročnom júnovom vydaní Včelárstvo, ma zaujal článok Ing. Víta Holienčina "Mívaliť naši predkovia ..." Autor v prológu, ktorým Článok uvádza, píše: "Stále sa zväčšuje obsah odborných názvov, nie sú ustanovené jazykovednej kritériá a záujemcovia o štúdium terminológie narážajú na najrôznejšie prekážky & quot ;. Autorov úvod ma priviedol k zamysleniu, ako sa naše budúce včelárska generácie vysporiada s veľmi rozšíreným a záhadným slovným výrazom jumbo?

December - včelár bilancuje, včelstvá prekonávajú dočasné nepriaznivé podmienky v zimnom chumáčmi

Mnohí včelári si vyhodnocujú uplynulú sezónu skôr ako v decembri. Ale väčšine profesionálnych včelárov sa včelárska sezóna plynulo prelieva do sezóny predajnej. Naši stáli zákazníci vedia, že tohtoročné med budeme dodávať najskôr v novembri a že všetky medovej objednávky vykryjeme do Vianoc ...

Kŕmenie včelstiev rýchlo a nenáročne

V minulom roku som vyskúšal pre mňa novú metódu kŕmenia včelstiev. Inšpiráciou mi boli webové stránky niekoľkých ruských včelárov, ktorí tento spôsob popisujú. Preto som si túto metódu pracovne nazval "ruská". možno nie som sám, kto ju u nás používa. V tom prípade uvítam ďalšie námety a skúsenosti.

Kláti - úľ na 200 rokov

Rozumieť svojim včelám má veľkú výhodu. Máte pod kontrolou ich zdravotný stav a môžete zareagovať na každú zmenu včelstva. Výsledkom je silné a zdravé včelstvo, na ktoré je radosť sa pozrieť. Aby tej radosti nebolo málo, rozhodol som sa minulý rok pre stavbu monumentálneho včelieho vyhubili. Nikdy predtým som nič podobné nevyrobil, na internete som podrobný návod nenašiel.

Racionalizácia má nenahraditeľné miesto vo včelárstve

Racionalizácia vo všeobecnom zmysle je úsilie, úsilie s cieľom efektívnejšieho využívania vstupov do niektorých činností. Má včelárstvo efektívnejšie využívanie pracovného času počas ošetrovateľstva mimo biotopy, finančné prostriedky vložené do nákupu úľov, doprava zdrojov, krmív a iných materiálov vrátane efektívneho využívania priestorov používané pre včelárstvo.

Starostlivosť o skladovanej súše a voskové dielo - včelárske PRAXE

Škody, ktoré na voskovom diele spôsobuje hmyz, sú príčinou veľkých materiálnych a finančných strát na včelnici. Ako zvládnuť tieto škodcu, tým sa včelári zaoberajú prakticky každý rok. Medzi hmyz, ktorý považujeme za škodcu voskového diela, patrí vijačke a mole.

Význam priestranného úľa pre tvorbu silných včelstiev

Pohľady na význam úľov sa u včelárov rôznia. Sú takí, ktorí úľ preceňujú, je alfou a omegou ich včelárenie nielen vo výnosoch včelstva. iná skupina včelárov sa touto otázkou nezaoberá a podceňuje ju. Tvrdí, že konštrukcia a kvalita úľa výnos včelstva neovplyvňuje. Úľ medu nepotí. Je pre nich dôležité, že sa im v danom úli dobre a jednoducho včelárov, majú technológiu úľov zvládnutú. kto má vlastne pravdu? Topí asi niekde uprostred.

Stručná charakteristika šiestich základných včelích produktov MED a VOSK

Medzi základné včelie produkty patria med, vosk, peľ, propolis, materská pokladnička a včelí jed. Pre včelárov i laickú verejnosť je najvýznamnejšou med, vosk a propolis. Zvyšné včelie produkty využívajú predovšetkým odborníci. V prvej časti tejto témy sa budeme venovať medu a vosku. V budúcom čísle príde na rad peľ, propolis, materská kašička a včelí jed. Začnime teda medom, ktorý delíme na kvetový a medovicový.

September - vhodné obdobie pre poslednej výmeny matiek

September je na včelnici v znamení postupne klesajúcej aktivity včelstiev. znášky je už nepravdepodobná a preto sa zameriavame na kontrolu množstva zásob a ich doplnenie. September môžeme využiť k výmene matiek, ktoré sa počas včelárske sezóny neosvedčili.

Předjaří- pokračovanie

Zaobchádzanie so včelami a zásady prehliadky včelstva

Zvyknite si rámiky prezerať len nad úlem, aby v prípade, že sa ťažká kladúce matka naozaj na plástu neudrží, spadla priamo do svojho včelstva.

Ohliadnutie za XXI. kongresom Apislavie

Čo kongres v Alma v Kazachstane priniesol ako celok pre európskej, prípadne české včelárstvo. Musím konštatovať, že takmer nič. účasť síce bola vysoká, veď zo 17 krajín sa plenárneho zasadnutia zúčastnilo 15 členských štátov. To ale bolo hlavné a viacmenej jediné pozitívum. Inak sa po celú dobu plenárneho zasadnutia účastníci zaoberali vnútornými záležitosťami tejto organizácie a nie riešením problémov, ktoré súčasné včelárstvo trápia.

Predjarí

Nielen začínajúcim včelárom, ktorí prvýkrát vyzimovali svoje včelstvá, oznámi očakávané predjarí nakvétající liesky a jelše. poskytnú prvú zdroj peľu pre včely, ktoré už siahli hlbšie do svojich zásob. včelstva začala plodovej. A práve tá najsilnejšia, ktorých podložky demonštrujú 6 a viac riadkov (obsedlých uličiek), budú náchylnejšie k rýchlemu úbytku zásob, možnému vyhladovanie a zbytočným stratám.

Strana 2 z 4