Marec začiatok novej včelárske sezóny

V marci miznú posledné zvyšky snehu, príroda sa prebúdza zo zimného spánku a včelstvá zakladajú veľké plochy plodu pre jarné obmenu generácií. Je to aj čas. Prvých prelieta sa dočkajú aj včelári, ktorých včelstvá zimujú vo vyšších polohách. Čím neskôr nastane prvý prelet, tým väčšia je to pre včelárov sviatok.

Krmení včel nejen na zimu.

Přirozená potrava včel je med, při medobraní ale med odebíráme a tak je nutné ho něčím nahradit. Aby zimu včely přežili tak jim dodáváme potravu,  protože zásoby medu v rámcích bývají po posledním vytáčení velmi slabé.

O aktuálním dění v úlu se dočteme na podložce na měl.

Úlová podložka - jednoduchá a přitom velice důležitá pomůcka pro rychlou kontrolu stavu včelstva. Mnozí včelaři její význam podceňují a vkládají podložku v průběhu podzimního léčení nebo dokonce až po posledním ošetření za účelem odběru vzorku zimní měli. Přitom by měla být v úle po celý rok.

Včelí matka, robotnice a trúdy.

Včelia matka (kráľovná) je samička včely, ktorá ako jediná nemá zakrpatené pohlavné orgány ako robotníčka. Včelí matky sú tiež o poznanie väčší ako sú robotnice. Včelí matka sa okrem iného nezúčastňujú na prácach v úli. Jej žihadlo je tiež bez háčika, a preto ho môže opätovne použiť po bodnutí. Ale aj napriek tomu ho používa pri kladení a pri konfliktoch s inou matkou ...

Stručná charakteristika základných včelích produktov - Propolis

Propolis tvoria včely zbieraním živice na stromoch, do ktoré pridávajú výlučky svojich žliaz. Do úľa nosia propolis v rúškach na zadných nožičkách obdobne ako peľ. Včely využívajú propolis v dvoch základných formách. Tá prvá je riedka, slúži na potieranie stien a iných častí úľa, má dezinfekčné funkciu. Druhá forma propolisu je zahustená, využíva sa na tmelenie škár, prasklín a rôznych netesnosti či ku zmenšovaniu vletových otvorov proti prievanu najmä v zimnom období. Divoko žijúce včely ho používajú pre izoláciu hniezdnu dutiny.

Základná včelárske potreby

Aké včelárske vybavenie zakúpiť na začiatok? Budete si musieť zaobstarať nasledujúce včelárske potreby. Aj napriek tomu, že je robení použitých vecí cenovo výhodnejšie ako zakúpenie nového, odporúčame zvážiť aj to, že ...

November - najvyšší čas na zabezpečenie včelstiev proti škodcom

Pre zaistenie pokojného zimovania by v priebehu novembra mala už byť včelstvá zabezpečená proti preniknutiu škodcov do úľov. Niektoré roky je ale zimovania včelstiev v niektorých oblastiach nepriaznivo ovplyvnené neskoré melecitózní znáškou z smrekovcov.

Akým spôsobom môžeme včelařit

Možno včelařit len tak pre zábavu. Alebo na profesionálnej úrovni ako včelí farma.

Prečo včelařit? Ľudia sa na včelárenie dajú z mnohých dôvodov. Napríklad sa v minulosti včelárenie venoval príslušník rodiny alebo len uchvácení zo včelárenia. Včelárenie možno deliť podľa prínosu finančných prostriedkov do Vášho rozpočtu odvodeného od počtu včelstiev.

Ako vyzimovat záložný matky

Počas zimy, a hlavne pri jarnej prehliadke musia mnohokrát včelár riešiť, ako nahradiť stratenú matku. Ak má v zásobe Oddelek s kvalitnou matkou, môže ľahko pridať celý oddelek, a tým nielen nahradiť stratu matky, ale tiež posilniť vyzimovaniu včelstva. Ak máme však pekné silné včelstvo a je potreba nahradiť len matku, je jej zohnať problémom.

Nasledujúce rady platia aj pre včelárov, ktorí nechcú navyšovať počty včelstiev a zimovať oddelka s vyššími nákladmi iba kvôli záložný matke. Zimovania náhradných matiek má svoje zákonitosti, ako je napr. Dostatok tepla, dostatok zásob, možné kladenie matiek a pod.

História včelárstvo

Včelárenie je chov včely s cieľom získavania včelích produktov. Od včiel získavame produkty ako včelí med, propolis, materskú kašičku, peľ a včelí jed. Včelie produkty majú liečivé účinky preto našli využitie aj v medicíne, potravinárstve a ako prísada do kozmetických prípravkov.

Január - čas zimovania a vzdelávanie

V januári začínajú matky pomaly klásť, včelár využíva zimné obdobie ku spracovanie minuloročnej meďnatý produkcie, na spracovanie vosku a k obnove technického vybavenia. Bokom nezostáva ani vzdelávanie.

Ako hodnotu má med a aká by mala byť jeho cena?

Včelí med je produktom včely medonosnej. Včely ho používajú ako potravu. Odobratím medu stráca svoju prirodzenú potravu. Med je teda nutné nahradiť. Dlhú dobu sa med nahrádzal hladno cukrom. V dnešnej dobe sa začali vyskytovať aj iné krmivá pre včely ako len cukor.

Strana 3 z 4