Plasty a ich použitie vo včelárstve.

Keď som chodil na druhý stupeň základnej školy, povedali nám, že čoskoro nás budú na Zemi štyri miliardy. O päťdesiat rokov neskôr je nás dvakrát viac a riešime všetky problémy od plastov cez chémiu až po znečistenie a množstvo ďalších vecí súvisiacich s rastúcou populáciou a rastúcimi požiadavkami ľudstva. Plasty sa už dlhé roky používajú na celom svete, preto nie je prekvapujúce, že pred časom boli v ponuke aj pre našich včelárov. Včelárim už viac ako 34 rokov a plasty v úľoch používam už ŠESŤ rokov, preto by som vám rád poskytol svoje skúsenosti a pohľad na plasty a ich používanie vo včelárstve.

November vo včelách

November už patrí k zimnému obdobiu včelárenia, hoci najmä na začiatku mesiaca sú ešte dni priaznivé pre let včiel. Niekedy včely dokonca ešte prinášajú peľové obláčiky, najmä keď prírodu ešte nespálili prvé silné mrazy. Prinášaný peľ však už nemá zásadný vplyv na život a zimovanie včelstiev. Včely ho ukladajú do voľných buniek v blízkosti roja, ak tam nejaké sú.

Ochrana cesnaku pred sršňami a inými votrelcami

Ázijský sršeň bol prvýkrát identifikovaný vo Francúzsku pred 15 rokmi a dnes bol jeho výskyt okrem iných európskych krajín potvrdený aj v južných spolkových krajinách. Po jeho úplne nečakanom výskyte v okolí Hamburgu (Včelárstvo 5/2020, s. 155), ktorý svedčí o neuveriteľnom tempe, akým obsadzuje nové územia, stačí "prekročiť hraničné hory" a nebezpečného včelieho predátora máme aj v Českej republike. A s ním ďalší veľký problém.
O možnej ochrane včely medonosnej pred prienikom ázijského sršňa do úľa písal náš dlhoročný spolupracovník Jaroslav Petr v minulom čísle (Včelařství 6/2020, s. 196). Ide o ochranný nástavok francúzskej proveniencie, ale českí včelári nezostávajú pozadu. S podobným riešením prišiel pred časom kamarát Zdeněk Myslivec z Božkova.

Kalendár október

V októbri sa celá príroda odieva do pestrých farieb jesene a všetko je pripravené na zimný spánok. Najmä posledné relatívne teplé roky nás však presviedčajú o tom, že si môžeme užívať aj krásny oddych v prírode alebo urobiť veľa práce na skrášlení našich domovov a záhrad. Naše včely sú počas teplých dní stále aktívne, ale keď sa ochladí, môžu sa zhromaždiť do teplého chumáča. Včelár by mal nadchádzajúce obdobie bez výteru využiť na to, aby pomohol včelstvám zotaviť sa z chorôb a parazitov.

https://www.vceliobchod.cz/images/1/kalendarium-duben-2024.jpg

Včelársky kalendár - 24. apríl

A) Čo je potrebné urobiť v apríli z legislatívneho hľadiska?

Predajcovia matiek a plemenníc musia zabezpečiť testovanie na mor včelstiev.

B) Čo je potrebné urobiť?

Nedopustiť situáciu, keď včely visia v podklade.
Uvedomiť si, kedy a kde pridávame medzistienky.
Zväčšujte priestor pre včely podľa ich potrieb a pridávajte ďalšie nadstavky.
Pripravte a začnite používať solárne poistky.
Začnite s chovom matiek.
V priebehu apríla vykonajte ošetrenie včelstiev proti varroáze.

Vlastné matky i pri hobby včelárenie

So šestnástimi úľov sa stále považujem za hobby včelára. Pritom každoročne riešim výmenu niekoľkých matiek z rôznych dôvodov, či už je to starobe, zlá vlastnosť, či výkon. Každý včelár si predsa len v kútiku duše praje vychovať matky vlastné. Tak som začal aj ja.

Po prečítaní článkov na internete a konzultáciách s miestnymi skúsenými včelári som si postupne našiel cestu, ktorá mi najviac vyhovuje a produkciu matiek pre moju potrebu bohato postačuje. Matky vychovávam z núdzových matečníky priamo v odd-koch, ktoré potom spojím cez noviny sa včelstva, kde chcem matku vymeniť.

https://www.vceliobchod.cz/images/1/kalendarium-brezen-24.jpg

Kalendár - marec

Čo by sa malo urobiť?
1. Vykonajte jarné kontroly s dôrazom na kontrolu zásob, hnojenie včelstiev a odstraňovanie zlého hrebeňa.
2. Podporovať chov trúdov v silných včelstvách s dobrou genetikou.
3. Zabezpečiť primeranú stimuláciu včelstiev dodávaním peľu a vody.
4. Vykonávať parafínovanie supov a varenie trúdov.

Med je unikátny potravina, dajte mu pekný obal a nechajte si za neho zaplatiť

Včelařský rok možno považovať za úspešný, keď máme celoročne zdravé včely a tie nám dajú nejaký ten produkt. Vždy však majme na pamäti, že tým naj-dôležitejším "Produkt" včiel je opeľovačov činnosť a až ako čerešničku na torte tu máme úplne prírodné včelie produkty vo veľmi vysokej kvalite.

Kvalita však nie je automatická, najmä teda v dnešnej dobe, kedy je v krajine nedostatok vody a prebieha intenzívna poľnohospodárska, lesnícka a rybárska Činnosť, kde sa často používajú rôzne chemické látky. Na Univerzite v Illinois v roku 2018 zistili, že včely majú radšej cukor s fungicídmi alebo s herbicídy ako čistý cukor a naše Poľnohospodárska univerzita v Prahe si to potvrdila u mnohých postrekov, sa ktorými sa naše včely môžu stretnúť na poliach.

Decembrový slnovrat

December je zimný mesiac spojený s najkratším dňom a najdlhšou nocou. To samozrejme platí nielen pre ľudí, ale aj pre včely. Magickým dňom je slnovrat 22. decembra.

Pre väčšinu matiek je to signál na začatie znášky po jesennej prestávke. Ak sú teploty pod bodom mrazu, znáška sa zastaví. Ak príde vianočné a novoročné oteplenie, včelstvá zakladajú plodiská, aj keď len malé, kde musia udržiavať teplotu okolo 34 °C, čo je pre včelstvo náročné a vzhľadom na počet vychovaných mladých včiel značne neefektívne. Dá sa to vyčítať z podložky, na ktorej nájdeme larvy alebo kukly vyhnané v dôsledku snahy včelstva zredukovať plodisko. Pripomínam, že v niektorých posledných teplých zimách včelstvá vyviedli v januári značné množstvo zásob.

Sedem rokov včelárenie v Mini úlcích II

Ako sme sľúbili v októbrovom čísle Včelárstvo, pokračujeme v publikovanie sedemročných skúseností učiteľa včelárstvo Břetislava Pravdy s chovom matiek v Mini úlcích.

Originálne Mini zľaknutie Łysoń

Táto zostava sa skladá z dna, nástavkami, stropného kŕmidlá, striešky a prepážky pre prípadné rozdelenie úlikov na dve samostatné jednotky. Všetky tieto diely sú vyrobené z extrudovaného polystyrénu (styroduru) v kovových formách, každý diel zvlášť, ale každý ako jednoliaty celok, teda bez akýchkoľvek spojov.

Tráviaci systém včely medonosnej

Hlavnou funkciou tráviacej sústavy je prijímať potravu, chemicky ju spracovať, absorbovať získané živiny a potom odstrániť nestrávené zvyšky potravy a vylúčiť odpadové produkty. V medovom vrecku včela prináša do úľa nektár, medovicu alebo vodu, ktoré potom môže odovzdať ďalším členom včelstva. Môžeme teda povedať, že tráviaca sústava včely slúži jednotlivcovi aj celému včeliemu spoločenstvu. Tráviacu sústavu možno rozdeliť na tri časti, a to na stomodeum, čo je ústny otvor, hltan, pažerák a medník, mezenteron alebo žalúdok a proktodeum, ktoré pozostáva z čreva a výkalového vaku.

Termosolární úľ praktické skúsenosti

Téma termosolární úľ je predmetom vzrušených debát a to ako na internetových fórach, tak medzi včelári osobne. Je to určitý smer, ale veľmi sa o ňom všeobecne nevie, väčšinou včelárov je vnímaný ako okrajové tému, pre nadšencov. A pritom hlavným prínosom má byť zbavenie včelstva od roztoča Varroa destructor, bez chémie. To je predsa silný argument! Chemické prípravky fungujú na iba do doby vytvorenie rezistencie. Ale čo potom? Prídeme o včelstvá? Nikto nevie.

Strana 1 z 4